Aktuelnosti-Aronia

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće poznato kao sibirska borovnica. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je oporijeg ukusa od borovnice. Aronija kao biljka nema prirodnih neprijatelja i nije je potrebno prskati stoga spada u zdravu hranu.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa i predstavlja korisnu preventivu od malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala. Sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B12 i vrlo redak vitamin P. Sadrži mnoštvo minerala i voćni šećer sorbitol.

Zbog svih svojih blagotvornih svojstava aronija se najčešće koristi u sušenom obliku ili u vidu soka. Sušenje aronije u sušari ACM-2000 dalo je odlične rezultate u pogledu senzornih svojstava. Sušenje je trajalo 66 h, pri temperaturi od 45 °C do sadržaja vlage u proizvodu od 10 %. Rezultati ispitivanja  uzorka sušene aronije, dobijeni od strane Instituta Josif Pančić, ukazuju na očuvanje velike količine antocijana i fenola (Ukupni fenoli 30 mgGAE/g, ukupni antocijani 0,41 %).  Randman sušenja je 4 što znači da je 1 kg sušene aronije ekvivalentna količina od 4 kg sveže aronije.